Uchwała Nr 7/2021

z dnia 26 kwietnia 2021 roku

w sprawie projektu ustawy o Narodowym Programie Kopernikańskim

Na podstawie art. 36. ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 roku
o Polskiej Akademii Nauk, § 2 ust. 3 pkt. 4 oraz  § 9 ust. 1 Regulaminu Komitetu Biologii Molekularnej Komórki Polskiej Akademii Nauk stanowiącego załącznik do uchwały nr 1/2020 Komitetu Biologii Molekularnej Komórki Polskiej Akademii Nauk z dnia 24 czerwca 2020 roku  uchwala się co następuje:

§ 1

Komitet Biologii Molekularnej Komórki Polskiej Akademii Nauk docenia zainteresowanie władz naszego kraju oraz Ministerstwa Edukacji i Nauki zrównoważonym rozwojem sfery naukowo-badawczej w Polsce. Oczekujemy jednak, że tak jak miało to miejsce w przypadku ustawy Prawo o Szkolnictwie Wyższym i Nauce (Ustawa 2.0), program zwiększenia efektywności nauki polskiej i podniesienia poziomu badań powinien powstawać w szerokiej konsultacji ze środowiskiem naukowym. Pragniemy jednocześnie wyrazić nasz głęboki niepokój faktem braku takich konsultacji w przypadku tzw. Narodowego Programu Kopernikańskiego. Jesteśmy przekonani, że nasza wiedza oraz otwartość na odważne rozwiązania może wpłynąć znacząco na podniesienie jakości przygotowywanych projektów, zarówno pod względem ogólnych kierunków działań jak i ich szczegółowych aspektów. Brak takich konsultacji i dyskusji może sprowadzić nawet najbardziej szlachetne idee na niewłaściwą drogę. Apelując o szeroką dyskusję nad programem podniesienia poziomu nauki polskiej, deklarujemy jednocześnie naszą gotowość do współpracy dla dobra całego środowiska naukowego oraz społeczeństwa naszego kraju.

§ 2

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn
Czł. koresp. PAN