Uchwała Nr 1/2022

Komitetu Biologii Molekularnej Komórki PAN

z dnia 1.03.2022 r.

w sprawie poparcia Oświadczenie Środowiska Akademickiego Komitetu Biologii Molekularnej Komórki

Polskiej Akademii Nauk

Na podstawie § 44a Statutu Polskiej Akademii Nauk, przyjętego uchwałą Nr 8 Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 24 listopada 2010 r., zatwierdzonego przez Prezesa Rady Ministrów w dniu 28 grudnia 2010 r., zmienionego uchwałą Nr 8/2012 Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 25 września 2012 r., zatwierdzonego przez Prezesa Rady Ministrów w dniu 26 listopada 2012 r. , zmienionego uchwałą Nr 1/2015 Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 19 marca 2012 r., zatwierdzonego przez Prezesa Rady Ministrów w dniu 8 czerwca 2015 r. , zmienionego uchwałą Nr 4/2018 Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 21 czerwca 2018 r. oraz zmienionego uchwałą Nr 4/2020 Zgromadzenia Ogólnego Polskiej Akademii Nauk z dnia 3 grudnia 2020 r., zatwierdzoną przez Prezesa Rady Ministrów w dniu 8 lutego 2021 r., uchwala się, co następuje:

§ 1

W obliczu ataku wojsk rosyjskich na niezależne państwo – Ukrainę, Komitet Biologii Molekularnej Komórki PAN w pełni popiera Oświadczenie Środowiska Akademickiego w związku z agresją Rosji na Ukrainę z dnia 24 lutego 2022 r.

§ 2

Uchwała wchodzi w życie po zatwierdzeniu przez Prezesa Polskiej Akademii Nauk.

Prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn, czł. koresp. PAN

Przewodniczący Komitetu Biologii Molekularnej Komórki